Oxvikens gård

År 2000 var det första året som vi odlade grönsaker här på gården, då var det Sybil med syster Lotta som stod för odlandet. Samma år kom också Oxvikens Gård HB till, namnet kommer från den del av sjön Trehörningen som gården ligger vid. Sjön har tre hörn Nördåkersviken, (Västervik), Strandviken och Oxviken. Idag är det tredje generationen Sundling som bor och verkar här. Ja egentligen andra, tredje och fjärde, för här finns Edvin 96 år farfar och cykelreparatör, Erling och Sybil som brukar gården, Camilla och Emma som har sina hästar här, och deras familjer, Mikael som håller med skotrar och fyrhjuling, Ellen hästtjejen som rensar ogräs och Darja som gjort hemsidan och rensar ogräs. Vi har ju också Sandra med familj som kommer hit emellanåt och hennes Emelihe gillar också att rensa ogräset. Lotta hoppas vi på som gårdsveterinär i framtiden.
Här finns ett 40-tal tackor av korsningsras, tre baggar, hästarna Frans-Oskar, Lakej, Epona och Wilmer. Höns, vaktlar, kaniner och som sej bör ett antal kattor och en liten hund. Alla våra djur går givetvis ute på bete så stor del av året det bara går. Fåren lammar under april fram till mitten på maj och vi eftersträvar att så fort som möjligt få ut djuren på bete eftersom det första gröna är det bästa ett får och lamm kan äta. Ibland går fåren ute på skogbete eller betesmarkerna vi ställt i ordning, ibland betar dom vallarna efter vi skördat. Under vintern stallas fåren in, men har tillgång till utehage. Våra lamm föds uteslutande upp på gräs och tackornas digivande. Tackorna får kraftfoder under tiden runt lamningen men lever annars på grovfoder, så det vill till att man får till ett bra sådant. Hästarna som flickorna använder till körning och ridning får vara ute så mycket som möjligt eftersom vi sett att det mår dom bäst av.

Hönsen vill inte gärna vara utomhus under den tid på året som det ligger snö, men är annars ute större delen av dygnet. Vaktlarna bor på en ”hylla” i hönshuset, än så länge har dom ingen utevistelse men planer på en voljär för sommarviste finns. Värpfoder, matrester och morötter finns på fåglarnas meny. Vi vill ju att djuren ska ha det så naturligt och gott som möjligt, och arbetar ständigt för att förbättra deras vistelser. Planer på ett nytt fårhus, som ska göra så att både djur och människor får det bättre, är det vi arbetar med nu. Skinnen från lammen och fåren låter vi bereda till försäljning. Slakten sker i Luleå och styckningen i Skellefteå. Kan låta omständligt, men det är just nu det bästa alternativet, som också fungerar väldigt bra. Våra huvudsakliga odlingar ligger i sluttningen ner mot Oxviken, men vi har också en liten del ner mot Tavelsjön. Vi odlar kål, morötter, lök, vitlök (smakar helt fantastiskt), potatis och lite örter. Hela gården är KRAV certifierad, (även arrendena). Det vi producerar säljer vi direkt till slutkonsument antingen på gården eller på olika marknader. Efterfrågan, från privatpersoner, restauranger och skolor, av lokala livsmedel och produkter har hela tiden ökat sedan vi startade, vilket gjort av vi hela tiden fått öka vår produktion. Förutom människor och djur finns här en massa maskiner, traktorer tycker gårdens manliga del är spännande, speciellt om dom har några år på nacken.

En grillplats uppe i skogen, som är lättillgänglig, ett måste för dom där fina grilldagarna på vårvintern. Att hämta kraft och vila ingår också i gårdens liv, att leva nära och med naturen är viktigt för oss, Vi har fått förmånen att leva och verka på en av de vackraste platserna vi vet, detta vill vi värna om och dela med oss av både nu och till framtiden.